Wat is hypnotherapie?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten wat hypnose in het algemeen betekent. Het woord hypnose is afkomstig uit het Oudgrieks (hypnos) en betekent ‘slaap’. Eigenlijk klopt de letterlijke betekenis niet met wat hypnose daadwerkelijk is. Je slaapt namelijk niet zoals we dat in bed doen. Hypnose is meer een mengeling van ontspanning en focus waarbij het mogelijk is voorbij het kritische brein te gaan.

Ons kritische (bewuste) brein bestaat pas relatief kort, namelijk 5000 jaar. In dit deel van het brein vinden we reden, wilskracht en vooral logica. Het brein dat wij het onbewuste noemen, is 95.000 jaar oud. Dit veel meer ontwikkelde brein werkt anders en heel veel sneller.

Ons onbewuste heeft een verwerkingssnelheid (wetenschappelijk aangetoond *) van 11,2 miljoen bits per seconde, terwijl ons kritische brein maar 60 bits per seconde aankan. Dit slimme onbewuste gedraagt zich met een bepaalde speelsheid die te vergelijken is met een kind van 9 jaar, denkt alleen in beelden en emoties en heeft als allerbelangrijkste taak jou te beschermen.

Als hij ooit een manier heeft gevonden dit met succes te doen, zal het onbewuste dit altijd blijven doen, tot het moment dat hij zeker weet dat er een andere manier voor is. Hier kom ik als hypnotherapeut van pas, want misschien is deze manier helemaal geen oplossing meer. Sterker nog, het kan onderdeel zijn van het probleem wat jij nu doet.

Door op onbewust niveau terug te gaan naar het ontstaan van het ‘probleem’ of door specifieke informatie te herschikken, maakt de cliënt een verandering door waardoor hij zijn probleem niet meer doet.

 

* “Het slimme onbewuste” geschreven door hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Ap Dijksterhuis